Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κύκλος ζωής πλαστικού μπουκαλιού

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ

Το ταξίδι του πλαστικού μπουκαλιού αρχίζει από την εξόρυξη του πετρελαίου. 151.000.000.000 βαρέλια πετρελαίου και 22.500.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα για να κατασκευαστούν 250.000 τόνοι πλαστικών μπουκαλιών. Στη συνέχει με τα πετρελαιοφόρα μεταφέρεται στα διυλιστήρια. Αφού το πετρέλαιο  το επεξεργαστούν  το μετατρέπουν σε πλαστικά μπουκάλια. Ο επόμενος σταθμός του πλαστικού μπουκαλιού είναι τα καταστήματα  πώλησης(super market). Εκεί βγαίνει σε πώληση και οι καταναλωτές το αγοράζουν.

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι η επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μπουκαλιού είναι αιτία δηλητηρίασης. Έτσι εισέρχεται στο σπίτι μας. Αφού το χρησιμοποιήσουμε υπάρχουν 2 εναλλακτικές λύσεις για να ‘ξεφορτωθούμε’.
  • Η 1η λύση είναι να το πετάξουμε στους κάδους μη ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να πηγαίνει στη χωματερή. Εκεί όμως κάνει για να λιώσει έως και 500 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει 8.000 πλαστικά μπουκάλια πετιούνται κάθε δευτερόλεπτο στη χωματερή και 250.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια πετιούνται κάθε χρόνο εκ των οποίων ανακυκλώνεται μόνο το 24%.
  • Η 2η  λύση είναι να το πετάξουμε στους κάδους ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να γίνει ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού μπουκαλιού. Αν μόνο 1 άνθρωπος σταματούσε να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό θα ανακούφιζε το περιβάλλον από περίπου 200 πλαστικά μπουκάλια το χρόνο.
Με την ανακύκλωση δεν λύνουμε το πρόβλημα της ρύπανσης, αλλά το επιβραδύνουμε. 
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας...